søndag 18. oktober 2009

Washington DC: Air & Space Museum for alle

'Maybe Next Time, Rookie!' lyste det over skjermen i jagerflysimulatoren paa The Air & Space Museum. Oekonomisjefen hadde splashet ut paa en rekke billetter til simulatoropplevelser og kastet seg ut paa en selvstyrt jagerflytur. Alle smykker, jakker og lommemynter var laast bort, og vi var spent fast i 'racerbil-stoler' i en maskindrevet plastboks med storskjerm etter aa ha gjennomgaatt en 2-minutters treningsoevelse. Oekonomisjefen styrte "flyet" og jeg satt klar for aa skyte paa en roed flekk som surret over skjermen.

Det eneste problemet var at treningen tydeligvis ikke hadde sunket helt inn. Det virket mer som om vi var paa en oevelse i aa sjekke hvor lenge man kunne sitte paa hodet inne i en moerk boks, og vi fikk ikke skutt ned en eneste roed flekk.

Men Air & Space Museum i Washington DC, ett av Smithsonian museumene paa The Mall, har mye mer aa tilby enn blodstroemningsoevelser. Det er faktisk lett aa forstaa at dette visstnok skal vaere det mest besoekte museumet i hele USA. Det er delt opp i to deler - en del om fly og flyhistorie og en del med fokus paa rommet og universet.

Det foerste flyet som floey med motor og kontroll, produsert av the Wright Brothers, er utstilt her, og det er et eget rom dedikert til aa laere besoekende om hvordan man flyr. 'How to Fly'-rommet er mer som en tur tilbake i barne-TV-land, men alle de interaktive fysikkmaskinene er morsomme for baade barn og voksne.

Det er unaturlig mange museumer i denne byen, men dette er museumet som passer for alle.

Ingen kommentarer: