tirsdag 27. oktober 2009

Sydney: Strandrestauranter for storbyturister





Da vi foerst landet i Sydney i april regnet det. Det foeltes rett og slett feil. Skal man reise rundt halve jorden for aa oppsoeke et nytt graatt sted? Naar man reiser langt, er det nesten forventet at det skal vaere sol og sommer naar man kommer frem.

Heldigvis forandret Sydney vaeret seg fort. Det maatte nesten det for aa passe inn med alle restaurant-bookingene vaare. Det er nemlig en lang rekke populaere strandrestauranter i Sydney - og det er lett aa faa foelelsen av at man er paa et skikkelig sommersted, ikke i en storby.

Her er en liste over strandfavorittene, noen som ogsaa er spart til neste utflukt:

Doyles on the Beach
Doyles eier flere restauranter i Sydney, og den mest sjarmerende ligger i Watsons Bay, som man kan ta ferge til fra sentrum. Doyles on the Beach (se bildet oeverst), en gammel groenn og hvit-malt strandrestaurant, er best kjent for fish and chips - noen hevder de ogsaa har en av byens dyreste fish & chips porsjoner. Alt serveres i en enkel setting, men det er allikevel anbefalt aa forhaandsbestille bord. Paa nettsiden reklamerer de faktisk med at man kan reservere bord ett aar i forveien, noe som virker hakket overivrig for en plaststol-lunsj paa en stille strand. 

Men hvis man ikke har reservert, er det ogsaa mulig aa ta take away paa soester-restauranten ved siden, som ogsaa serverer fish & chips men er billigere. 

Bondi Icebergs
Restauranten paa svoemmeklubben paa surfestranden Bondi Beach er uber-moderne, og har terrasse med utsikt over stranden. Menyen paa Icebergs er enklere enn det man skulle tro naar man ser bilder av interioeret, men selve stedet er saa populaert at selv kjendiskokken Gordon Ramsay har anbefalt restauranten naar han har blitt spurt om Sydney-reisetips. Man kan ikke ta ferge til Bondi, som ligger litt utenfor selve sentrum, men det gaar busser til stranden - selv sightseeingbusser. 

Catalina Rose Bay
Like foer Sydney-turen vaar i april, leste jeg et intervju med den australske skuespilleren Hugh Jackman, og ett av de stedene han sa han likte best i byen var Catalina Rose Bay (se bildet nederst). Restauranten har en stor terrasse paa paaler over sjoen, og fergen fra Sydney stopper rett ved. 

En annen lokal jeg moette i Sydney anbefalte ogsaa fiskerestauranten Pier i Rose Bay - han mente dette var stedet aa ta et glass champagne en fredag ettermiddag. Utrolig kjekt aa vite. 

Manly Ocean Beach House
Paa Manly Beach, en halvtimes baattur fra sentrum, har australerne satt opp noe som ser ut latterlig skandinavisk ut. Midt paa stranden staar det en stor tre-boks restaurant, en tidligere informasjonsbod, med store vinduer ut mot havet og lyst, enkelt interioer inni (se bildet). Det fristet ikke aa sitte paa Manly Ocean Beach House da vinduene ble lukket for aa skjerme mot vinden, men naar vinduene blir skjoevet til side kan det ikke vaere noe bedre sted aa nyte ett glass vin eller en morgenkaffe mens man ser paa alle surferne som ligger ute paa vannet og venter paa boelgene. 

Ellers er Le Kiosk, en annen kanskje hakket mer ordentlig strandrestaurant i Manly, lengre fra hovedgaten, ogsaa et typisk kritikerrost sted. 

Ingen kommentarer: