mandag 13. juni 2011

Napa Valley: The French Laundry opplevelsen

- Veggene er litt hvite
- Denne er fet. Vi kan ramme den inn.

Oekonomisjefen sto og pekte paa vaar eneste suvenir fra California-ferien. En vi var ganske stolte av. Menyen fra restauranten The French Laundry fra søndag 17. april 2011.

Dette maaltidet var som en attraksjon i seg selv. Det er et saann sted det er helt fantastisk aa komme, men naar man gaar derfra vet man at det er lite sannsynlig at man noen gang kommer tilbake.

Nullene paa regningen gjorde at det nesten kunne sett ut som vi betalte i yen.

Men det var dessverre i dollar.

Likevel, selv i dollar var det verdt det for vaar del. Det var verdt det for en once-in-a-lifetime opplevelse for noen som elsker aa reise og prøve ut kjente restauranter.

Ettersom mange venner og kollegaer ogsaa vet at vi er opptatt av dette, er gjerne ogsaa det første folk spør om naar jeg nevner Napa: "Var dere paa French Laundry?"

Vi hadde virkelig staatt paa for aa greie det. Det var absolutt ikke tilfeldig at bordet ble vaart. Vi hadde blandet inn enn bank conciergetjeneste og en hotellconcierge-service, og en av dem greide det umulige - aa faa en reservasjon for to personer.

The French Laundry, en av de første restaurantene til den amerikanske kjendiskokken Thomas Keller, har vaert kritikerrost siden den aapnet i 1994. Restauranten har tre Michelin-stjerner, og det skal vaere en TV-skjerm paa kjøkkenet som viser kjøkkenet til Kellers andre tre Michelin-stjerne restaurant, Per Se i New York.

Jeg har aldri vaert saa ivrig etter aa dra paa Per Se ettersom den ligger midt i New York, hvor det er en haug av tøffe restauranter aa rekke innom. Yountville-beliggenheten til The French Laundry gjør dette stedet saa lite tilgjengelig for mange - og derfor veldig spesiell.

The French Laundry i lille Yountville i vinomraadet Napa Valley i California har sitt eget hus, kjøkkenhage og sjarm.

Menyen er den samme til lunsj og middag, saa man kommer ikke unna matprisen paa $275 per person. Det er fullt hele dagen, hele uken. Det var derfor helt greit aa ha middag kl 17.45. Det var bare et pluss aa komme mens det fortsatt var lyst ute, saa vi kunne ta noen bilder rundt huset. Det var ogsaa en rekke andre gjester som kom rundt denne tiden - mange unge par som oss, og en stor vennegjeng.

Interiøret er veldig tradisjonelt med hvite duker og konservativ stil. Det som er moderne og tøft her er maten. Alt annent er sølv og stilfullt.

De ni rettene var alle helt fantastiske. Jeg var litt skeptisk til noen av tingene, som for eksempel den første retten som var en østers. Den var kokt og servert med kaviar og en gul saus. Det smakte saa bra at jeg tror det kanskje er det beste jeg noen gang har spist.

Til all denne utrolige maten var det bare aa bestille "steingod" vin ogsaa, i følge økonomisjefen. I etterkant tror jeg vi kanskje kunne roet ned litt for det meste paa listen var antageligvis veldig bra. Men de har ikke noen vinpakke som mange andre restauranter med tasting menyer, saa det er bare aa dra seg gjennom vinlisten - den første vi har sett som presenteres paa en iPad.

Vi valgte aa begynne med et glass champagne, som de fleste andre gjestene ogsaa gjorde, og deretter fortsette med en halv flaske hvitvin og en halv flaske rødvin. Dette var det sommelieren anbefalte, og det var mer enn bra nok utvalg av viner i smaa flasker.

Etter aa ha spist og drukket oss gjennom de ni rettene - og deretter avsluttet med te og kaffe og sjokolader - kom kelneren med en fin papirpose og en pakke med shortbread kaker med blaa sløyfe rundt. Vi fikk ogsaa utdelt suvenirmenyene, og vi fikk ta med treklypene fra serviettene hjem.

Det hele var en spesiell opplevelse - og naa kan vi ha minnet vaart paa veggen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hei,
Trenger noen gode shoppingtips for london. Hvor ville du gått for pene kjoler (til å gå i bryllup med, ut å spise på finere restauranter, banketter o.l.) og undertøy?

Tine Cecilie Farstad sa...

Hei! Hvis du skal reise snart nå, er du heldig for mange butikker startet salg nå denne uken. Varehuset Selfridges begynte salget på mandag og Harrods salget åpner offisielt på lørdag.

Det er mange som synes fotsiekjoler, som er mer vanlig i bryllup i Skandinavia enn her, er tøft å finne i England. Det er mange designerkjoler, men faktisk litt vanskelig med prisklassen under.

Av high street butikker, prøv BCBG maxazria i King's Road og Hoss Intropia. Engelske Coast er også i Norge nå, men de har også mye pentøy.

Favorittkjolemerkene mine er allikevel Issa og Temperley, begge merker som selges på Harrods. Temperley har også en liten fabrikkutsalgs filial i Bicester Village, et factory outlet utenfor London.

Da vi giftet oss i fjor kjøpte moren min kjole på Matches i Ledbury Road i Notting Hill. Selv har jeg kjøpt en kjole fra Diane von Furstenberg, også i Ledbury Road, for årets sommerbryllup.

Ellers har brudekjolebutikken Pronovias i New Bond Street en egen kolleksjon med penkjoler, og her kan det også være bra salg. For brukt, sjekk Panduros like ved Harrods.

Jeg ville anbefalt deg å sjekke Issa, Temperley og DvF på nettbutikken Net-a-porter før du reiser over, så du vet om noen av disse merkene kunne vært aktuelle for deg. Matches har også nettbutikk, og hvis du finner noe du liker kan du prøve å ringe og få det sendt til den butikken som er lettest for deg å komme til.

Når det gjelder undertøy er Myla og Agent Provocateur de store, kule kjedene her. Men Selfridges, Harrods og Harvey Nichols har alle bra undertøysavdelinger med merker som Aubade og Chantelle.

God tur!

Tine

Tine Cecilie Farstad sa...

For second hand designerkjoler mente jeg å skrive Pandora. En av forloverne mine hadde kjole herfra da vi giftet oss. Denne butikken ligger i Cheval Place i South Kensington.

Tine

Anonym sa...

takk for masse fine tips:)
hvor lenge varer salget?

har du gjerne noen tips til sushisteder?

Tine Cecilie Farstad sa...

Det varer gjerne til midten av juli. Noen steder har salg ut juli, men varehusene pleier å slutte salget før. I år er siste dag av Harrods salget 10 juli, for eksempel. 

Noen av de mest kjente sushirestaurantene er Nobu Berkeley og Nobu London. Bardelen i den første er større - og jeg synes den er kulest. Ellers er vi en del på Eight Over Eight i King's Road, som også har en søsterrestaurant i Notting Hill - E&O. Disse serverer sushi, men også mye annent.

Aqua, ved Carnaby Street,har en to-delt meny med sushi og spansk. Denne er egentlig kjent fra Hong Kong, og er favoritten min der. Men vi går selv sjelden ut i dette området, så jeg har ikke spist her ennå. Jeg har bare vært på drinks her for de har en takterrasse, som fyller seg opp etter jobbtid om sommeren. 

Andre asiatiske vi liker er Roka og Zuma - og du bør sjekke menyene på nettet for de har også sushi. 

Uansett, hvis jeg skulle tatt med en sushielsker på en restaurant i London for å spise nydelig mat, måtte det blitt Nobu Berkeley. Ikke gratis, men veldig bra, populært og fint sted å ta en drink.

God tur!

Tine

Anonym sa...

Veldig gode tips - nok en gang takk! Det er en fornøyelse å lese innleggene dine - informative og spennende!