søndag 19. juni 2011

England: De beste tipsene for Royal Ascot turen

- Neste aar maa vi ha Range Rover. Det hadde passet mye bedre inn

Oekonomisjefen var bestemt. Vi hadde kommet hjem etter en dag paa Royal Ascot og etter en kjapp de-brief var vi enige om at det var noen ting vi maatte fikse til neste aar.

Etter gummistøvle-fiaskoen min har vi skjønt at det er en fordel aa prøve aa skli inn naar det gjelder britiske society events. Men naa ser vi paa dagens utflukt som en informasjonstur. Vi elsket det, og er naa fullt forberedt for neste aars begivenhet. For andre som ogsaa vil opplevel Royal Ascot, her er vaare beste tips:

Paa dagen
Porten aapner kl 10.30, og da vi kom ved tolv-tiden var det en del trafikk i veiene rundt, saa man maa vaere forberedt paa kø. Parkeringsplassene er paa gress, og mange hadde valgt SUV'n for dagen - stort sett Range Rovere, som økonomisjefen bemerket.

Det som ogsaa overrasket oss var at  folk slo opp telt paa parkeringsplassen. Det krydde av gazeboer med pentdekkede spisebord, champagneflasker paa kjøler'n og mennesker i fors-stemning.

Parkeringsplass nr 1 er naermest inngangen til Royal Enclosure, men vi overhørte noen andre besøkende si at parkeringsplass nr 7 ogsaa var praktisk i forhold til at man kunne staa paa tribunen og se om gazeboen sin ble tatt av vinden.

Denne gazebo-tradisjonen var helt ny for oss. Det slo oss absolutt ikke at det var meningen at man skulle  ta med piknik - og en sammenleggbar spisestue - og sitte rundt bilen aa spise og drikke med venner før man gikk inn. Jeg begynte nesten aa lure paa om disse gazebo-menneskene hadde betalt for dobbeltparkering, men det var nok bare aa brede seg ut. Det var saann det skulle gjøres.

Det var generelt ganske mye som var litt fremmed for oss. Det var første gang økonomisjefen hadde paa seg flosshatt, saa naar man skulle ta den av og paa var ogsaa kjekt aa laere. Men han var veldig stolt av aa ha skjønt hovedpoenget helt selv - den skulle av under nasjonalsangen.

Det var ogsaa første gang vi saa dronningen paa naert hold. Det var ikke saa lett aa se henne helt klart da hun sto paa balkongen og vinket under bryllupet til Prince William og Catherine, men paa Royal Ascot stod vi i paraderingen aa saa henne da de kongelige kom kjørende i vogner, og da hun senere delte ut pokalen til vinneren av dagens største race.

Det var allikevel ikke bare dronningen som gjorde dagen til en suksess. Vi vant faktisk paa tippingen vaar ogsaa, saa økonomisjefen var stor fornøyd.

Gevinsten dekket rundt 20% av lunsjen. Vi kom til Royal Enclosure restauranten Ascot Grill 14.30 - rett før lunsjen stengte kl 15.00 - og fikk bord med en gang. Matprisene var rimelig heftige i forhold til hva vi fikk servert, men prisene paa champagne by the glass var faktisk veldig hyggelige i forhold.

Det er en rekke barer og restauranter med baade ute og inne bord i Royal Enclosure omraadet, og de fleste er first come, first served. Man kunne ha forhaandsbestilt bord til første seating kl 11.30 i en av restaurantene, men for oss passet det bedre aa komme litt senere og heller spise en sen lunsj.

Det var ogsaa to tv-skjermer inne i Ascot Grill, og økonomisjefen løp ut og tippet paa noen hester mens vi satt der og spiste og saa ett av racene.

Ellers saa vi racene fra tribunen. Det er et stort staaplass tribuneomraadet som kun er for Royal Enclosure  badge holders. Vi savnet ikke sitteplasser for hvert race tar ikke akkurat mange minuttene. Etter racet løper man over til andre siden, og ser premieutdelingen i paraderingen og hestene for neste race.

Oekonomisjefen repeterte hele tiden at alt var "fantastisk bra".

Inngangsbillettene
Det avgrensede Royal Enclosure omraadet under Royal Ascot er for medlemmer og deres gjester. Vi fikk komme gjennom ambassaden, og billettene kostet 90 pund per person og parkering kostet 23 pund. Man kan kjøpe andre billetter direkte fra Royal Ascot, og det finnes billigere billetter til andre omraader. 

Antrekket
I Royal Enclosure omraadet kan gjester fra andre land ha paa seg nasjonaldrakt, og jeg prøvde aa foreslaa at økonomisjefen kunne ha bunad. 

Men han nektet, og var stor fornøyd med avgjørelsen sin. Vi saa ingen i nasjonaldrakt, og istedet fikk han for første gang gaa i sjakett og flosshatt.

I Royal Enclosure omraadet maa menn ha paa seg sort eller graa sjakett og flosshatt. Vi vurderte aa faa sjakett sydd hos Cad & the Dandy, men vi var litt sent ute i aar. Vi burde tenkt paa dette i mars eller april istedet for i mai. 

Alternativet var aa kjøpe det ferdig eller leie. Flosshatten i seg selv koster fra rundt 250 pund i dressbutikker, og gjerne enda litt mer i spesial hattebutikker. I aar valgte vi heller aa leie alt utstyret til økonomisjefen, og det kom paa 150 pund hos Moss Bros. 

Det er ogsaa veldig streng dress code for damer, og alle damer maa ha hatt eller en 'substantial fascinator'. En bekjent som gaar hvert aar fortalte meg at poenget er aa dekke kronen av hodet. 

I tillegg er det diverse ting klaerne skal dekke. Man kan ikke ha paa seg noe uten stropper eller med spaghetti-stropper. Stroppene maa vaere minst 2.5cm (en inch) brede. Man kan ikke ha miniskjørt, og hvis man velger buksedress, maa buksene vaere lange, og jakken og buksen maa vaere i samme farge og av samme materiale. 

Neste aar vil jeg gjerne ha et antrekk fra MaxMara - det virker som de har mange kjoler og jakker som er spot on naar det gjelder Royal Ascot. 

Oekonomisjefen ønsker seg sjakett til bursdagen sin, og hvis vi faar oss en SUV etter hvert ogsaa, saa stiller vi seriøst sterkt til neste sommer. 

Ingen kommentarer: