søndag 15. mai 2011

California: Tips for Highway 1 ferien

Hver gang noen spør om hvordan Highway 1 ferien vaar var, sier vi at det var helt fantastisk. Den blir nesten bare mer fantastisk for hver gang jeg tenker paa det.

Det er akkurat som vi har glemt den ene kvelden alt gikk galt. Vi fant ut at Highway 1 var stengt.

Vi hadde kommet til Monterey og smaasnakket med pikkoloen om ferieplanen. Han nevnte i en bisetning at vi burde sjekke om veien var aapen.

Etter det gikk det nedover.

Den var absolutt ikke aapen. Den var stengt to steder mellom Carmel og San Simeon paa grunn av flere jordras. Man kunne bare kjøre 15 minutter sør for Carmel, og Big Sur omraadet var stengt.

Veien var aapen for "essential travel" før klokken 8.00 om morgenen, og det hørtes ut som man naermest kunne vaere med paa noe form for kolonnekjøring paa denne tiden. Jeg vurderte sterkt om vi burde fyke av gaarde grytidlig, men skjønte fort at det kanskje ikke hadde vaert saa populaert aa stoppe for "essential" fotografering med "essential travel" gruppen.

Vi kom oss heldigvis allikevel ned til Point Lobos, tre kilometer sør for Carmel, hvor man kunne se bratte klipper, som Highway 1 og Big Sur omraadet er spesielt kjent for. Vi ble trøstet med at de "ser ganske like ut sørover".

Men neste gang ville vi fulgt resisebokraadet om aa sjekke websiden til veivesenet før turen, saa vi hadde vaert litt bedre forberedt.

Jeg hadde lest alt som fantes, men det var akkurat som jeg ikke hadde sett de avsnittene om at jordras faktisk var ganske vanlig paa denne ruten, og at det var en fordel aa lese nyhetene paa siden til California Department of Transportation.

Det som er bra naa er at vi fikk ikke 'tikket' av hele Highway 1, saa jeg har allerede begynt aa glede meg til en repeat av denne fantastiske ferien.

Her er vaare beste tips til Highway 1 ferien:
1. Sjekk om Highway 1 er aapen.
2. Inngangsbilletten til Pebble Beach omraadet - 17-Mile Drive, varer en hel dag, og man kan kjøre ute og inn av porten
3. Det passer bra med to overnattinger mellom San Francisco og Los Angeles, og vi anbefaler aa overnatte i Monterey eller Carmel og i Santa Barbara
4. Det er rundt fem timer aa kjoere mellom Monterey og Santa Barbara, saa start tidlig, saerlig hvis dere planlegger aa besoeke Hearst Castle
5. Fyll tanken før Big Sur - det er det tipset som gaar igjen over alt
6. Hearst Castle er den største turistattraksjonen langs veien, og billetter til enkelte turer er utsolgt paa forhaand, saa det kan vaere verdt aa forhaandsbestille turbilletter hvis man er der en helg eller over en høytid.
7. Hvis man ikke skal ta den 1 time og 45 minutter lange turen paa Hearst Castle, er det lite vits aa stoppe for da kommer man bare til et visitor center langt fra selve slottet
8. Lad kameraet før du drar for det er uendelig mange Kodak Moments langs veien

Ingen kommentarer: