fredag 1. juli 2011

England: Bilferie ved kysten

Southerndown, Wales
I det siste har jeg lest mye om disse millionene med nordmenn som har fulgt med paa TV-programmet om Hurtigruta minutt-for-minutt. Det er rart hvor interessant ens eget land egentlig er, men allikevel ender man ofte opp med aa feriere utenfor grensen.

Det har vi tenkt aa forandre i aar. Naa naar vi bor i England, har vi prioritert aa se mer av øya vaar. Det vil si vi har prioritert det i helgene. I sommer skal vi for første gang investere noen ekstra feriedager i England-opplevelsen, og da er det kyststeder vi har jaktet etter.

Naar vi først skal ta flere dager, bestemte vi oss for aa kjøre lengst mulig sørover - til Cornwall. Men her er en full liste over de kyststedene vi vurderte:

Cornwall
Sør-øst tuppen av øya, Cornwall, er Englands svar paa syden. Det er her de lokale liker aa dra om sommeren naar de skal paa solferier, spise god mat og se fin natur. De grønne klippene, sandstrendene, koselige smaabyene og granitterrenget ser super lekkert ut paa bilder, og fylket reklamerer med at det er varmere og bedre vaer her enn andre steder i landet.

Vi gleder oss spesielt til aa bo et par netter paa hotellet Driftwood, som er rundt fem timer aa kjøre fra London. Dette skal vaere et skikkelig sommersted med egen strand, restaurant med terrasse med sjøutsikt og typisk sommerhytte interiør. Hotellet er del av Mr & Mrs Smith kolleksjonen, som er et bra sted aa se etter tøffe steder aa bo paa landet i England, og medlemmer faar en gratis flaske vin til middagen en dag.

Devon
Da vi forlovet oss i fjor bodde vi paa et Peter De Savary hotell paa den karibiske øya Grenada. I lobbyen laa det noen brosjyrer fra et super stilig hotell, som saa ut som det var tatt ut fra en Lexingtonreklame. Jeg tenkte med en gang østkysten av USA, og ble veldig overrasket da jeg saa at vi satt og tittet paa en brosjyre for noe i vaart eget land. Brosjyren var nemlig fra Cary Arms i Devon, ett annent De Savary hotell.

Naar man leser om Cary Arms, ser det ut som dette hotellet konkurrer direkte med Driftwood i Cornwall. Begge er relativt smaa, boutique hoteller med strand og rom med sjøutsikt. Cary Arms er ikke del av hotellkolleksjonen Mr & Mrs Smith, men det har bare vaert aapent et par aar, og det ser ut som et sted som kunne passet inn i kolleksjonen deres.

For de datoene vi skulle reise, var det nøyaktig samme pris paa Driftwood og Cary Arms, og det er kortere aa kjøre til Devon. Vi ville spart en time kjøretid paa aa velge dette hotellet, som er naermere fire timer aa kjøre fra London. Det var bare at denne gangen hadde vi tid til aa kjøre den ekstra timen.

Isle of Wight
Hvis man kjører rundt en og en halv time sørover fra London til Southampton, kan man ta en times fergetur ut til øya Isle of Wight. Noen husker kanskje Isle of Wight best fra spraakreisebrosjyrene, men for engelskmenn er dette et typisk feriested som forbindes med seiling, klipper, strender og sjømat.

Vi vurderte ogsaa aa reise hit noen dager i sommer, men det fristet mer med Cornwall ettersom det er litt smaaknotete med fergetur. Hotellet vi vurderte paa Isle of Wight heter The Hambrough, og det fant jeg i en artikkel om strandhoteller i avisen Times. The Hambrough har syv rom, og prisene var lavere her enn de stedene vi vurderte i Devon og Cornwall.

Hampshire
For en mer luksuriøs sommerferie i England er Hampshire stedet aa dra. Ikke hvor som helst i Hampshire, men til Chewton Glen. Da vi var her i fjor tenkte jeg med en gang at vi gjerne kunne tatt en uke om sommeren der. Dette fancy hotellet, ogsaa del av Mr & Mrs Smith hotellkolleksjonen, er stadig kaaret til Englands beste countryside hotell - eller verdens beste - og det er ogsaa naerme vannet.

Grunnen til at det passer til en avslappende sommerferie er at det er ikke for avslappende. Det er masse aa gjøre her. Det er baade inne- og utebasseng, spa, croquetplen, ni-hullsgolfbane og sykler. I tillegg er det ansatte som deler ut vannflasker til golfspillere, frukt til de som ligger rundt bassenget og er generelt flinke til aa sette roseflasken i isbøtte ved siden av lunsjbordet. The catch? Chewton Glen oppholdet kommer ikke billig.

Wales
Jeg kan nesten ikke skrive om kyststeder uten aa nevne 'hytta' vaar i Wales. Yndlingshotellet vaart i England er Holm House, ogsaa i Mr & Mrs Smith hotellkolleksjonen, i stille Penarth utenfor Cardiff. Det er kort og gaa til sjøn fra Holm House, men selve lokalomraadet er ikke det som gjør stedet koselig.

For sightseeing bør man heller bruke Holm House som en base, og kjøre til Southerndown, hvor det er fint aa gaa tur og se klippene, til Cowbridge, hvor det er hyggelige butikker, eller videre utover til Tenby eller St Davids hvis man er villig til aa sitte lengre i bilen.

Alternativet er aa slappe av paa hotellet - bade i bassenget, teste ut mini-spaen eller bare nyte afternoon tea paa den store terrassen. Holm House er i underkant av tre timer fra London, og jeg har ogsaa tidligere vurdert aa kombinere et par dager her med et par dager i Devon eller Cornwall for det er ikke en saa helt dum kombinasjon rutemessig.

Les ogsaa om The Cotswolds hvis du er paa jakt etter flere hyggelige stoppesteder for bilferien. The Cotswolds ligger vest for London, og kan ogsaa kombineres med Devon eller Cornwall hvis man vil dele opp kjøringen og se mest mulig.

Ingen kommentarer: