søndag 17. juli 2011

England: De beste tipsene for Cornwall-ferien


- Du maa spise scones

Det var det første tipset jeg fikk hver gang jeg nevnte til noen at vi skulle til Cornwall i sommer. Strender, restauranter og gallerier var tydeligvis ikke saa viktig. Det var matvalget som var i fokus.

Problemet var bare at det aa bestille scones med clotted cream greide jeg fint aa gjøre nesten med en gang vi ankom. Hva mer skjer her?

Strender
Vi er mer enn bra nok fornøyd med hotellstranden, og Cornwall har en haug av lekre viker. Det er helt andre farger her enn andre steder i England. Turkist, klart vann gjør at strendene nesten faar et karibisk preg. Hvis vi skulle kjørt til noen andre strender i dag, ville vi dratt til Kynance Cove eller Porthcurno - to av de mest fotograferte. Surfestrendene er paa nordsiden, og Watergate Bay er visstnok veldig populaer.

Restauranter
I Watergate Bay ligger ogsaa en av omraadets mest kjente restauranter - Jamie Oliver's Fifteen Cornwall. Jeg har fullt med paa avbestillinger de siste dagene, men det var ikke noe ledig som passet for oss. De tar reservasjoner opptil ett aar i forveien for lunsj og middag. Alternativet er aa ta frokost her ettersom de bare tar reservasjoner for frokost en uke i forveien, og man kan ogsaa prøve aa bare møte opp til frokost. Det passet allikevel ikke for oss ettersom frokost var inkludert paa hotellet, og det fristet ikke saa mye aa kjøre 45 minutter fra hotellet saa tidlig paa morgenen.

I omraadet vi er naa, paa sørsiden av Cornwall like ved St Maews, virker det som det er to restauranter folk bestiller bord paa. Den ene er hotellrestauranten her paa Driftwood, som kun er aapen til middag, og den andre er hotellrestauranten paa Hotel Tresanton, et annent Mr & Mrs Smith hotell i St Maews. Tresanton serverer lunsj, men for en weekendlunsj ble vi sterkt anbefalt aa forhaandsbestille bord. Begge restaurantene har sjøutsikt og hyggelige uteomraader rundt.

Men den mest kjente kokken fra Cornwall finner man ikke i denne delen av fylket. Rick Stein, spesielt kjent for sjømat, holder hovedsaklig til i Padstow paa nordkysten, naermere Jamie Oliver sin restaurant. Stein har fire ulike restauranter i Padstow, men han har naa ogsaa aapnet et fish and chips sted i Falmouth paa kanalsiden av Cornwall.

Gallerier
Da jeg begynte aa lese om de lokale kunstgalleriene i gaar ettermiddag skjønte jeg at vi hadde kommet paa helt feil dag. Mens gallerier i Oslo gjerne er aapne paa søndager, er mange gallerier i Cornwall stengt baade søndager og mandager. Jeg hadde lest at Veryan var et spesielt koselig sted, saa vi suste av gaarde dit nesten med en gang vi hadde kommet frem til Cornwall. Det lille galleriet i Veryan er et typisk sommergalleri, og hvis vi hadde planlagt aa innrede en sommerhytte, kunne vi absolutt funnet hyggelige, maritime malerier og illustrasjoner i Veryan. Det lille tettstedet var ogsaa søtt - spesielt de unike, hvite, runde husene med straatak.

Vi greide ogsaa aa faa presset inn litt kultur i dag til tross for søndagsutfordringen. Kunstgalleriet Tate, kjent for sine to store kunstmuseum i London, har et tredje museum i St Ives, som ligger nesten paa tuppen av Cornwall. St Ives har vaert et populaert sted aa bo for kunstnere opp gjennom aarene, og det er lett aa skjoenne naar man ser naturen rundt. Surfestranden i St Ives minnet meg nesten litt om Manly Beach i Sydney, og sentrum i St Ives gjør tettstedet til det koseligste kyststedet jeg har sett i England. Det  krydde av folk i de smale brostensgatene, og det var flere butikker vi gjerne skulle tittet inn i.

Men vi holdt oss til kunst i dag. Fra Tate St Ives har man utsikt over stranden. Museet er mye mindre en Tate Britain og Tate Modern i London, men det er allikevel utrolig aa komme saa langt fra storbyen og kunne gaa paa Tate. Det var fullt av mennesker som hadde tatt veien hit i dag, og sommerens samtidskunstutstilling var saa pass interaktiv at det saa ut som det var like gøy for baade barn og voksne.

Jeg fikk ogsaa kjøpt et postkort i den hyggelig museumsbutikken. Kunstutstillingsbillett - 6.75 pund per person. Scones med clotted cream og syltetøy paa Driftwood - 6 pund. Strandtur i England med mannen min - priceless. Dette var noe aa skrive hjem om.

Ingen kommentarer: