torsdag 8. oktober 2009

Edinburgh: En guide til spoekelsesbyen

Det er to ting skotske byguider i Edinburgh pleier aa vaere veldig opptatt av aa fortelle turistene: det er at heksene ble drept der og at det spoeker i byen.

Det er faktisk dette dystre og moerke spoekelses-ryktet nesten hver bidige attraksjon spiller paa. I Royal Mile, hovedgaten i Old Town, den gamle bydelen rundt borgen midt i sentrum, er det rekke paa rad med tilbud til alle turister som er interessert i denne gotiske arven.

Her er en oversikt over skumle turistattraksjoner i ulike grader:

Kun for de toeffeste
Under Old Town er det smale ganger og velv, og det er en rekke sightseeing turer som gaar under bakken i denne labyrinten. Guidene forteller typisk spoekelseshistorie-aktige fortellinger om hva som skjedde der nede i gamle dager. Dette er ikke en tur som passer for alle!

Skummelt, men skal vaere overkommelig selv for eldre barn
Rett ved jernbanestasjonen Waverley Station ligger en av Edinburghs skumleste attraksjoner - en oppblaast versjon av et spoekelseshus med skuespillere som overrasker og skremmer spente turister. Noen elsker det - andre hevder at de aldri setter foten sin et slikt sted igjen. 

Mindre skummelt gate-skuespill
Det er mange turoperatoerer som tilbyr spoekelses-turer - stort sett kveldsturer - og ikke alle er under byen. Noen er mer historiske turer rundt i Old Town, og det eneste noe skumle kan vaere at skuespillere overrasker med noen vannboetter eller lignende. 

En myk introduksjon
Robert Stevenson's kjente, moerke bok Dr Jekyll & Hyde er en del av den lokale kulturen ettersom Stevenson var fra Edinburgh, og boken har til og med en egen pub oppkalt etter seg. Det er ikke noe skummelt paa Jekyll & Hyde i Hanover Street i New Town - det er bare vanskelig aa finne toalettene som er gjemt i en bokhylle-lignende vegg. 



Ingen kommentarer: