onsdag 17. juni 2009

London: Storby paa 36 timer


For noen uker siden fikk jeg en melding av en venn som hadde tatt en impuls-tur. "Jeg er paa fotballkamp i Istanbul i dag. Tok en Yes, Man," sto det. Det aa ta en Yes, Man har blitt en ny og viktig leveregel etter britiske Danny Wallace skrev boken om hvor my mer man opplever hvis man sier ja til livet - ja til alt folk foreslaar. 

Og det er akkurat det juli-gjestene mine har gjort. De tar en tur fra Oslo til London for aa faa mest ut av London paa 36 timer - men det er absolutt mulig aa faa presset inn mye paa den tiden. 

Fredag
SAS-flyet lander 21.35 og gjestene blir plukket opp paa flyplassen. Vi satser paa heteboelge og turen gaar rett til den eksklusive og sjarmerende forstaden Richmond som ligger vest i London - paa Heathrow-siden. 

I Richmond har den argentinske biffrestaurant-kjeden Gaucho et lyst lokale med stor terasse rett paa Thamsen. Kjoekkenet stenger ikke foer 23.00, saa bord kl 22.30 funker perfekt. 

Settingen til Gaucho i Richmond ligner ogsaa litt paa Michelin-stjerne restauranten River Cafe paa andre siden av elven i Hammersmith - men denne nytter ikke aa booke ti dager i forveien. Ikke en gang for middag en tirsdag. 

Loerdag
Dagen begynner tidlig. Den maa det for aa faa frokostbord ute i solen paa Daylesford Organic i Pimlico Road. Forrige helg noet jeg weekend jordbaer-festivalen til Daylesford fullt ut - jordbaer og krem og en kaffe latte er virkelig det man kaller en bra start paa dagen. 

Neste stopp er Kings Road i Chelsea (se bildet). Butikkene, som ligger rett rundt hjoernet fra Daylesford, aapner mellom 9.30 og 10.00. Salget begynner stort sett siste helg i juni og varer gjerne en maaned. Juli er derfor en av de beste maanedene aa komme til London. 

Fra Kings Road er det heller ikke langt aa gaa opp veien til Harvey Nichols og Harrods - begge rett ved Knightsbridge-stasjon. Det er store kjoepesentere som dette som har virkelig bra salg. (Ryktene sier til og med at Harvey Nichols naa for noen uker siden hadde et silent sale. Folk kunne trekke en lapp ved skranken og lappen ga alt fra 15% rabatt og oppover.) 

Men for aa komme seg videre rundt i byen er det lett aa traakke seg i hjel. Vi tar heller 452 bussen fra Knightsbridge og via Kensington High Street, rett opp til Notting Hill Gate og ned Kensington Park Road. Med andre ord: Bussen stopper rett ved populaere Electric Brasserie i Notting Hill. Dette livlige og sjarmerende spisestedet ligger i foerste etasje av Electric House som ogsaa har kino og en egen restaurant for medlemmer. Bordet er booket for en lunsj klokken to, men man kan dessverre bare forhaandsbestille bordene lengre bak i restauranten mens utebordene og bordene ved de aapne vinduene er first come, first served.

I Notting Hill er det ogsaa verdt aa ta en tur i Westbourne Grove og Ledbury Road - det er her de kule butikkene ligger. For all del unngaa turistifiserte Portobello Road 
Market hvor man bare traakker i koe paa en hvilken som helst loerdag. Det eneste man gjoer i Portobello Road er aa gaa paa Electric eller krysse veien paa Elgin Crescent hjoernet - interioerbutikken Graham & Green og bakeriet Grocer on Elgin er tross alt verdt et besoek. 

Men etter alle skjoennhetsproduktene er ferdig-shoppet paa Space NK og Sienna-stilen plukket ut paa Twenty8Twelve i Westbourne Grove er det bare aa hoppe paa 23 bussen. Hvis vaeret er bra, er det hyggelig aa se litt mer - saerlig hvis det inkluderer en utepils i Mayfair. Det vil si et turist-fri Mayfair. 

Gjemt bak designerbutikkene i New Bond Street ligger nemlig en nydelig liten gaagate - Lancashire Court. Lancashire Court har flere restauranter og barer og nesten alle med gatebord. Det er her de lokale gaar for after work pints eller bare en kvelds float og massasje paa Elemis Spa

Paa kvelden kan det ogsaa vaere goey aa foelge den ekte britiske stilen - hva med en pub middag? Pub-middag er ikke alltid en god ide. Men det er en super ide hvis man drar paa en gastro pub som The Lighthouse i Battersea - en pub som ligger i gaten til Susannah fra What Not to Wear Trinny & Susannah. 

The Lighthouse har sjarm, god oel, stor hage og oekologisk burger - det er stort sett ikke mer som skal til for at en loerdagskveld blir rimelig vellykket. 

Soendag
Naar man til slutt maa ta turen tilbake til Heathrow er det greit aa planlegge litt i forveien. Ikke bare tenk at ekspresstoget Heathrow Express er den beste loesningen. Dette toget tar bare 15 minutter, men det gaar fra Paddington. 

Paddington er genialt for alle som bor i Bayswater, Notting Hill eller Mayfair. Det er ikke like genialt fra soer-vest London. 

Forhaandsbooket taxi eller tube kan vaere like praktisk. Tube er super billig og Piccadilly Line tar rundt 45 minutter fra South Kensington. Ellers pleier vi aa booke en bil via Airport Executive. Turen ut til Heathrow koster da rundt 21-26 pund - en fastpris man blir informert om naar man bestiller. 

Ingen kommentarer: