søndag 7. juni 2009

London: Byens beste biffer


Det er ikke ofte man er fryktelig interessert i aa vente 1 time og 45 minutter for aa faa bord. Men hva gjoer man vel ikke for aa faa servert en perfekt stekt chateaubriand paa Sophie's en loerdagskveld? Det er haap for biff-elskere i denne byen ogsaa. 

Amerikansk brasserie midt i Mayfair (se bildet). Automat virker kanskje ikke som en typisk kjendis-restaurant, men Dover Street-beliggenheten rett ved Nobu Berkeley og den nydelige biffen (New York Steak Strip) skader sikkert ikke ryktet. Vi saa iallfall US Vouge redaktoer Anna Wintour og familien her. Det er lett aa forelske seg i det stilige restaurantlokalet med en blanding av 'diner' baaser med tre- og skinn-detaljer og mindre bord og hvite mursteins-fliser. Spoer om aa faa det lange, hoeye bordet foran det aapne kjoekkenet hvis dere bestiller bord for 8-10 personer. 

Saa amerikansk det kan faa blitt. Selv inngangs-partiet til Big Easy er skikkelig amerikansk med lys i forskjellige farger og groenn-malte karmer. Men det er akkurat dette som gjoer stappfulle Big Easy saa utrolig sjarmerende og perfekt for baade smaa og store selskap. I kjelleren er det live musikk, ofte amerikansk rock, om kvelden og paa gateplan, hvor man ogsaa hoerer musikken gjennom et hull i taket, er det flere bord og bar med en bra frozen-cocktail meny. Vi pleier aa be om bord i kjelleren for stemningen nede er fantastisk, men ikke bli overrasket om du blir sittende ved siden av et langbord med en haug lokale 18 aaringer - det er nemlig her det virker som de gaar for bursdagsfeiringene sine. Sjekk websiden for spesielle menytilbud, som for eksempel hummer-middag og frozen margarita midt i uken for bare 14.95 pund per pers (gi eventuelt beskjed om meny-valg naar du forhaandsbooker). Det er stort sett umulig aa bare komme aa faa bord om kvelden - selv midt i uken. 

Argentinsk kjederestaurant, men stilige lokaler og ikke noe kjede-preg over interioeret som gjerne er en blanding av bergunder-farger og kuskinns-trukne moebler. De som har peiling paa kjoett sier ofte at Gaucho topper listen for byens beste biff-opplevelser. Gaucho er iallfall de beste til aa presentere menyen - servitoerene viser de ulike stykkene paa et fat og forteller om forskjellene foer man bestiller. Min favoritt er Gaucho i Sloane Avenue. 

Minner det om Syd Oest paa Grunerloekka? Noen mener iallfall at Sophie's mursteinsvegger og hengende tak-lyspaerer minner om denne Oslo-favoritten. Men her stopper nok likhetene. Sophie's er alltid stappfull paa kveldene. Saa stappfull at man fort kan vente en og en halv time paa bord paa en tirsdag og ikke en gang faa fatt i en krakk i det trange bar-hjoernet. Trikset er aa komme rett foer listen blir alt for lang. Det er nemlig ikke lov aa bestille bord og selv populaere bookings-dager som Valentine's Day opererer Sophie's med en 'first come, first served policy'. Proev aa komme fem paa halv aatte - det er typisk mange som moetes her halv aatte. Men uansett om det er lang koe - det er verdt aa vente for denne restauranten har baade den rette stemningen og det rette biff-kjoekkenet. Chateaubriand for to, servert paa et tre fat med pommes frites og bernaise saus er min favoritt. 

Da Tom's Kitchen foerst aapnet i 2006 var det helt greit aa ringe en fredags-kveld aa faa et bord til en grei tid. Naa er det ikke saa greit lenger. Selv frokost er toeft aa faa bord til hvis man ringer et par dager foer. Men det er ikke overraskende at kjendis-kokken Tom Aikens, som i fjor la ned sin Michelin-stjerne restaurant Tom Aikens like rundt hjoernet, har lyktes med denne avslappede, nabo-vennlige Chelsea-perlen. Med aapent kjoekken, trebord og supre raavarer har Tom's Kitchen blitt en av mine London-favoritter. Det beste er aa starte kvelden i overetajsen hvor det er en bar, som gir en foelelsen av aa gaa inn i noens leilighet, og fortsette med dele-biffen i restauranten nede. Hvis man bare er to kan man bare moete opp og vente paa bord langs bar-disken i det aapne kjoekkenet eller proeve aa faa et bord i baren oppe, hvor det ogsaa er mulig aa faa servert mat. 

Marylebone Lane er neste stopp for meg. Her er det visst koer ut av doeren og bare biff paa menyen. I Paris, hvor L'Entrecote egentlig er kjent fra, blir restauranten sett paa som en instutisjon og det kan tyde paa at den er paa vei til aa faa samme rykte i London. 'First come, first served' policy i begge filialer - en i finansdistriktet City og en i Marylebone Lane.

Ingen kommentarer: