mandag 22. juni 2009

Cruise: Den viktige starten


Pensjonist-stemplet til cruise-ferier gjoer at cruise rookies tror de begir seg ut paa en ferie full av late dager. Men det er fort ikke tid til saa fryktelig mye latskap mellom walk-a-mile paa dekk foer frokost, salsa-dansing rundt bassenget, par massasjekurs, spa-timer, golf, klatring, bading, roulette, detox-klasser, stand-up komikere og tryllekunstnere. Det fine er at man er paa samme baat og kanskje ikke trenger gjoere alt sammen hele tiden. Men foelg disse enkle raadene for aa faa mest ut av reisen:

1. Finn droemmebordet. Etter du har funnet lugaren din og sett programmet foerste dagen, sjekk naar the maitre'd er i restauranten og gaa dit for aa sjekke hvilket bord du sitter paa. The maitre'd kan for eksempel sette par paa egne bord hvis det er oensket, bytte bordsetning (siste bordsetning er typisk best hvis man vil ha tid til en cocktail i pool baren foer middag), eller bare fikse et bedre bord en det som er utdelt.

2. Bestill bord i ekstra-restauranter. Mange av de stoerste skipene har spesielle restauranter hvor man kan betale en cover charge for aa spise middag, og det kan absolutt vaere verdt det lille ekstra - saerlig hvis man er paa et lengre cruise og vil ha litt variasjon. Men de beste restaurantene og tidene blir stort sett booket ut med en eneste gang, saa ikke vent med aa bestille.

3. Utforsk. Den foerste dagen er det ingen grunn til aa sitte stille - loep rundt paa baaten og finn ut av hva som er hvor. Dag 1 er det ofte tilbud om introduksjonsturer i treningssentre eller spa-avdelinger. 

4. Delta. Det blir sagt at mange legger paa seg en del kilo paa cruise fordi det fort blir mye mat, og et av tiltakene som er iverksatt for aa faa folk til aa holde seg i aktivitet under ferien er typisk premiering av aktive turister. Royal Caribbean har et aktivitets-dollar system - det vil si at man faar utdelt en bong hver gang man deltar i en sports-relatert aktivitet og disse bongene kan man samle og bytte i noekkelringer, t-skjorter, drikkeflasker etc. 

5. Nyt kveldene. Kveldsunderholdningen paa cruiseskip pleier aa vaere fantastisk bra. Det kan vaere alt fra kjente stand-up komikere, buktalere og tryllekunstnere til Broadway-style musikaler. Foelg ogsaa med paa programmet for aktiviteter som midnight adult comedy, spoerreshow-stil underholdning som Love and Marriage, og faste cruise-hoeydepunkt som midnight buffet. Noen cruise-selskap har i de senere aar redusert antall dager med midnight buffet ettersom veldig mye mat blir kastet, men det er absolutt verdt aa gaa innom buffeten for aa ta bilder av fine utskjaeringer (se bildet).

6. Benytt muligheten til aa ta freshe bilder. Det er om aa gjoere aa stille opp paa flest bilder for skips-fotografene. Man kjoeper bare de bildene man vil ha, saa hvorfor ikke ha noen aa velge mellom?

Ingen kommentarer: