mandag 1. juni 2009

Flyskrekk: Umulig aa opprettholde

Hver gang en venninne skal fly langt faar hun servert ekstra champagne foer take-off bare fordi hun ser vettskremt ut. Men det er dessverre ikke bare gylne fordeler ved aa ha flyskrekk - noe det stadig er flere som faar. 

Det er ogsaa dette  som kan bli en av konsekvensene av den tragiske AirFrance flyulykken (se VG). Det kommer nok en gang til aa bli enda flere som blir redde for aa fly. Enda flere som kommer til aa bli redde for turbulens og enda flere som kommer til aa bli redde for lynnedslag. 

Jeg har til og med vaert innom tanken selv. Det er bare det at det er totalt upraktisk og vanskelig aa opprettholde naar man egentlig ser paa flyreisen som noen hyggelige timer med 'pampering' - naar ellers kan man med god samvittighet se paa TV hele dagen, slappe av med nye blader eller en god bok og samtidig bli servert mat og drikke med jevne mellomrom? Det skal vaere goey aa fly.

Allikevel er det mange som gruer seg og er redd for turbulens. Men fly skal ikke ha noe problem med turbulens og det er helt vanlig aa fly gjennom tordenvaer.
Hvis fly senker farten naar det er turbulens, er det ofte bare for aa gjoere reisen mer komfortabel for passasjerene.
I tillegg har det tidligere blitt skrevet at en person en gang har omkommet paa grunn av turbulens men det skal bare ha vaert fordi personen ikke hadde paa setebeltet. Det verste som kan skje naar det rister er oftest at man faar kaffen i fanget.

Ellers er det ofte diagrammer i media som fokuserer paa hvor det er tryggest aa sitte i fly og disse viser stort sett at det er tryggest lengre bak. For oss som ikke har flyskrekk og er opptatt av aa komme foerst ut etter landing, er det helt genialt at en haug med passasjerer har lest denne typen artikler og strener til de bakerste radene. 

Men i realiteten blir ogsaa folk med flyskrekk ofte anbefalt aa sitte foran. Det er gjerne mindre braak fra motorene lengre foran og man slipper aa bli stresset av rare lyder. Lyd avhenger ogsaa av flytypen og de nye A380 flyene skal visstnok vaere saa stille at noen blir redde av mangel paa braak. 

Men hvis flyskrekk oedelegger reisegleden - invester i et kurs. Jeg har lest flere artikler som har anbefalt Virgin Atlantic kurset i Storbritannia - Flying without Fear (199 pund + moms). Dette 1-dag kurset inkluderer til og med en liten flytur hvor de forklarer alt som skjer hele veien. 

En annen billig loesning er selvfoelgelig aa foelge skuespiller Meg Ryans strategi i filmen French Kiss - sitte aa synge "I love Paris in the spring time" gjennom hele reisen.


 

Ingen kommentarer: