torsdag 18. juni 2009

Edinburgh: Brosteinens by

Skottenes hovedstad har ganske mye til felles med Oslo. Det er ikke helt umulig for en uvitende utlending aa havne i society-sidene til lokalbladet. Det er norsk graasten paa utstilling i byens fineste park. Det er rundt 450.000 innbyggere. Men der stopper det. 

Edinburgh er alt annent enn Oslo naar det gjelder historie, sjarm og kultur. Det er faktisk saa mye brostein i byen at lokale party-gjengere skifter haeler paa festskoene nesten ukentlig fordi de slites bort momentant, og spoekelsesturene i gamlebyen blir fort nesten litt for virkelig ettersom alt ser - og er - vanvittig ekte. Dette er byen aa dra til paa helgetur (se VG) - en helgetur som ikke krever noe bilkjoering.

Hotell: De fleste hotell i Edinburgh er dyrere i august enn resten av aaret. August er nemlig den store festival-maaneden i Edinburgh og selv utleie leiligheter kan vaere rundt tre ganger dyrere i august enn september. (Men august er perfekt hvis man vil ha en utflukt med masse liv og konserter og stand up komiker show doegnet rundt.)

Her er et par hotell-forslag:

Sjarm
Dette lille, New Town hotellet ligger et par kvartaler fra George Street og midt i et hyggelig omraade som fint kan sammenlignes med Frogner i Oslo - bra priser og klassisk, britisk stil. 

Design
Et par aar gamle, toeffe Tigerlily, et boutique, design hotell, ligger midt i George Street - den mer fancy hovedgaten hvor flere av byens beste barer og restauranter ligger. 

Klassiker
Det meste kjente hotellet i byen er antageligvis Balmoral Hotel, som ligger i den ene enden av hoved, shoppinggaten Princes Street - stort, fresht og fort relativt dyrt. 

Serie
Den moderne, britiske hotellkjeden Apex har fire hoteller i Edinburgh, og tilbyr ofte bra priser. To av hotellene ligger paa Grassmarket, en stor plass i gamlebyen ved siden av Edinburgh Castle.

Fly: Norwegian flyr direkte til Edinburgh fra Gardemoen og flytiden er under to timer. Ryan Air flyr fra Sandefjord Torp til Prestwick og fra Prestwick tar det rundt to timer med tog via Glasgow til Edinburgh. KLM flyr fra Oslo til Amsterdam og Amsterdam til Edinburgh, og SAS og British Airways flyr fra Oslo til London og London til Edinburgh. Sammenlign priser paa Expedia eller Skyscanner

Ingen kommentarer: