torsdag 7. mai 2009

Port Douglas: Reisen til revet





"Is Port Douglas a sleepy fishing village?" staar det paa turist-materialet som ligger rundt paa hotellet. Men nei, det er ikke det. Port Douglas, nesten en time utenfor Queensland byen Cairns, er det stedet der Great Barrier Reef kommer naermest fastlandet og det gjoer det til en populaer turist-destinasjon.

Med en livlig marina og hovedgate med fulle restauranter er dette det perfekte stedet aa dra for rev-turister. Men det er flere ferie leilighets-komplekser enn fine hoteller i omraadet og strandliv utgaar naermest ettersom det er alle mulige slags fareskilt langs kysten. Det er saa ille at da vi kom til et fareskilt for hump i veien trodde jeg foerst dette ogsaa var fare for et nytt merkelig dyr.

Aatte av de 10 mest farlige dyrene i verden skal faktisk befinne seg i omraadet. Introduksjonen til omraadet begynte med en briefing om at:
1. Ikke bad paa hotellstranden for manetene i vannet der kan gjoere at man doer for man rekker opp til land.
2. Krokodillene paa stranden er ofte lengre ned paa grunn av braak fra hotellet, men vaer forsiktig for farlige saltvannskrokodiller liker aa sole seg paa stranden.
3. Hvis vannet av en eller annen merkelig grunn skulle friste saa mye at du maa bade, gaa lengre opp hvor det er nett i vannet. Men ikke tro at det er trygt for noen av de farlige manetene er bare 1-2 centimeter i bredden og kan komme gjennom nettet.
4. Uansett hva du gjoer, ikke bad paa stranden paa andre siden av bukten. Elveutloepet ved denne stranden gjoer at baade crocs og maneter trives der.

Port Douglas er med andre ord ikke stedet aa dra for strandliv. Det er dermed perfekt aa dra for tre netter - ta en dag paa revet og eventuelt en dag i regnskogen eller ha en back-up dag for revturen hvis vaeret skulle vaere veldig off.

Reisen:
Fra Sydney tar det tre timer aa fly til Cairns og hotell shuttel bussene bruker en time fra flyplassen til Port Douglas. Flere av lavprisselskapene - Virgin Blue, Jetstar og Regional Xpress - er verdt aa sjekke for innenlandsflyvninger i Australia.

Hotellet:
Hotell naerme strand betyr hotell naerme crocs. Se heller etter fint basseng og mulighet for aa komme seg lett til sentrum hvor det er hyggelig aa spise - Sun Palm og Coral Beaches opererer shuttel busser mellom mange hotell og hovedgaten i Port Douglas og tre dagers kort koster ca $15.

Ikke bli 'put off' av leilighetskomplekser. Sea Temple har faatt kritikk for at rommene skal vaere mer som leiligheter, men det skal ogsaa vaere nytt og moderne og hiv man skal vaere med paa utflukter maa man opp tidlig uansett, saa en kaffe paa rommet om morgenen kan kanskje vaere like greit som en frokostbuffet. Ellers ville jeg sjekket Peppers og The Portsea som ligger naermere hovedgaten i Port Douglas.

Revtur:
Sett filmen om to turister som blir glemt igjen paa bunnen av havet av et tur-selskap i Karibien? Den er basert paa en sann historie - ikke fra Karibien, men fra Great Barrier Reef.

Noen av revturene fra Port Douglas tar opptil 400 turister ut paa revet daglig og tilbyr alle mulige aktiviteter, som dykking, snorkling, glass-bunn baat, platform vinduer ut til havet og submarine opplevelser. Dette er antageligvis genialt for grupper med ulike interesser eller familier med barn.

Men kritikerne hevder at noen av de store baatene ogsaa kan faa folk til aa foele seg mer utrygge fordi de kanskje ikke har faatt nok oppmerksomhet. Internett forum sider anbefaler ofte folk aa:
1. Velge en baat uten dykke-tilbud hvid man bare vil snorkle for det kan vaere mer fokus paa dykkerne paa baater som tilbyr begge deler.
2. Velge en baat med faerre passasjerer hvis du er opptatt av aa faa en mer personlig opplevelse.
3. Velge en baat som kan vaere fleksibel med hvor den legger til og ser an vaeret i forhold til vind og visibilitet under vann.

Restauranter:

Ingen kommentarer: