mandag 25. mai 2009

New York: Aa tjene penger

En viktig del av en hver storbyferie er selvfoelgelig aa tjene penger - shoppe for dealer og kupp. Akkurat naa naar mange butikker har litt salg til en hver tid er det kanskje ikke saa vanskelig aa finne gode tilbud, men for de som har litt ekstra energi og blir entusiastisk av steder man 
maa rote gjennom en haug med stativ, er det nok av steder aa lete.

Turist-rabatt
Det beste stedet for turister aa kjoepe designer-vesker, klaer eller sko er ofte varehuset Bloomingdale's, som har en filial i Midtown og en i Soho, fordi de gir rabatt til alle som ikke har amerikansk pass. Ta med pass eller foererkort aa gaa til 'Guest Services' for aa faa et Visitor Pass foer du kjoeper noe. Med 'Visitor Pass' lappen faar man 11% rabatt paa alt man kjoeper i butikken - ogsaa salgsvarer. Min favoritt er Bloomingdale's i Broadway i Soho fordi den er veldig oversiktelig og mindre masete enn den store Bloomingdale's butikken paa 59th Street og Lexington. Varehuset Macy's, som kan sammenlignes mer med Steen & Stroem, gir ogsaa 11% rabatt til 'non-US passport holders'.

Arrangert salg
Soiffer Haskin arrangerer salg for ulike merkevarer i 'varehus-stil' lokaler rundt i New York. I mars har de, for eksempel, hatt ansvar for et Ralph Lauren Home Sale i et lokale like ved Union Square. Sjekk web-siden for datoer og salg. 

Factory outlet
Et par timer utenfor New York City ligger det et gigantisk, typisk amerikansk factory outlet med designerbutikker og outlet filialer for store varehus som Barney's og Saks Fifth Avenue. Shopping her krever mye tid og det er en typisk dagstur med buss fra den store bussterminalen Port Authority. 

'Off-price' designer butikker
Varehus som Century 21Filene's BasementTJ Maxx og Loehmann's, kjent gjennom Fran Fine, spesialiserer seg i 'off-price' eller salgsvare designerklaer og sko og reklamerer med opptil 65% rabatt. Det varier hva man finner i denne typen butikker, men alle har mye utvalg, mange etasjer og avdelinger. Dette er bra alternativ til factory outlet utflukten - det krever bare igjen mye tid og energi. 

Den amerikanske designeren Marc Jacobs har en rekke butikker i New York og billig-kolleksjonen til Marc Jacobs, som noen ganger inkluderer et par artige detaljer, er i en av Bleecker Street filialene ved hjoernet av Bleecker og West 11th Street i West Village. 

Bruktklaer
For designer vintage entusiaster er INA (se bildet) verdt aa stikke innom. Butikken ble visstnok brukt av Sex and the City kles-stylisten Patricia Field da hun jobbet med serien. Naa har INA fem butikker i Soho, Nolita og West Village omraadene og snart kommer det en egen filial for menn i Nolita. 

Ingen kommentarer: