mandag 18. januar 2010

Haiti: Velplasserte vekslepenger

"Money not spent is money wasted"

Mottoet til en familievenn passet meget godt inn i dag. Jeg tok meg selv i aa ha en haug vekslepenger i lommen. Penger jeg hadde tenkt til aa gi tilbake til oekonomisjefen.

Men etter aa ha lest en viktig mail om hjelpearbeidet i Haiti fra TripAdvisor, fant jeg fort ut at oekonomisjefen bare kunne glemme aa faa igjen ett oere.

Det var noen andre som trengte disse pengene mer. Unicef (DONER HER) proever aa samle inn over 78 millioner pund for aa hjelpe familier og barn rammet av jordskjelvet i Haiti.

I Storbritannia er det full fokus paa aa stoette noedhjelpsarbeidet. Baade firmaer og privatpersoner traar til med det de kan. I USA skriver Roede Kors at interessen for aa stoette har vaert saa stor at det naa kan ta opptil 12 timer for internettsystemet aa gjennomfoere en transaksjon. I Norge har hjelpeorganisasjoner samlet inn 40 millioner kroner, i foelge VG.

Men organisasjonene trenger mer penger. Haiti var allerede fra foer regnet som det fattigste landet i den vestlige verden, i foelge Unicef, og turismen har ikke slaatt an like bra der som paa nabooeyene. Hvis man leser en reiseguide om Karibien, er landet faktisk sjelden nevnt. I noen er det ikke en gang paa kartet.

Mange av de turistene som har vaert paa Haiti har kommet med cruiseselskapet Royal Caribbean. Royal Caribbean har nemlig en privat, frodig halvoey med lekre strender paa Haiti -Labadee (se bildet).

Da vi var paa Labadee for noen aar siden, var vi paa en sightseeing tur paa vannscootere. Mens vi kjoerte oppover kysten av Haiti fortalte guiden om den naermeste landsbyen hvor det bare fantes en TV, som alle innbyggerne delte. Da vi stoppet scooterne kom det to lokale roende ut til oss for aa selge korallskjell. De haapefulle selgerne ventet tydeligvis paa turistgruppene paa vannet - kanskje en person plutselig en dag tok med seg lommeboken ut paa vannscooteren?

Det som er bra naa er at disse turistgruppene fortsetter aa komme. Labadee ble ikke rammet av jordskjelvet. Royal Caribbean skriver ogsaa at baatene deres, som fortsetter aa stoppe i Labadee, er lastet med ekstra mat som skal deles ut et annent sted paa oeya av hjelpeorganisasjonen Food for the Poor. I tillegg har selskapet annonsert at de skal stoette noedhjelpsarbeid i landet med over $1 million.




Ingen kommentarer: