tirsdag 29. juni 2010

England: Landets beste hotell









- Det er ingen andre som har paa blazer her?
- Jo, de har da jakker paa seg de ogsaa. De har bare sommerblazere.

Oekonomisjefen foelte seg snytt. Han hadde dratt paa seg finstatsen foer middag, og foelte seg virkelig engelsk. Men allikevel skle han ikke helt inn ettersom ingen andre gjester stilte i moerk blazer i 30 grader og sol. Det er visst beige som er in naa.

Det var ikke bare i restauranten vi ikke var helt som alle andre paa Chewton Glen. Hotellsamlingen Mr & Mrs Smith skriver at dette britiske boutique hotellet er engelsk med stor E, og det er en veldig passende beskrivelse. De som sklir rett inn her er fine, engelskmenn med overklasse-dialekt, og gjerne damer kledd i blomstrete sommerkjoler og hatter. Det er ikke norske par, som loeper ut paa croquet plenen og skyter baller i alle kanter mens de venter paa at krabben skal settes paa bordet.

Men det er akkurat det som gjoer en tur til Chewton Glen til en virkelig ferie. Bare etter to dager foeler man at man har opplevd nok til aa ha vaert borte en uke. VG skriver at nordmenn flokker til Syden, men New Forest omraadet i England, hvor Chewton Glen ligger, boer vaere et minst like bra alternativ naa i sommervarmen (se VG for slottsferie alternativ i England).

Chewton Glen, kaaret til det beste hotellet i Storbritannia og det beste landstedet i hele verden, er alt det hoteller i Norge ikke er. De gjoer det lille ekstra for gjestene sine. Med en gang man setter fra seg bilen - eller helikopteret for enkelte av disse erke engelske gjestene - kommer en blid dame og haandhilser paa gjestene. Bagasjen blir tatt ut, fraktet paa rommet, og bilen blir parkert.

De gjennomfoerte og stilrene rommene er store - de minste nesten 40 kvadrat - og badene er paa stoerrelse med Las Vegas-bad. Hvis man ikke bare faar lyst til aa ligge i sitt gigantiske badekar og se paa TV med et glass bobler, er det ogsaa et hav av andre aktiviteter aa ta seg til. Saa mange at det kunne fristet aa bare blitt her en uke. Hva skal man med Syden naar man har Chewton?

Chewton Glen, som ogsaa er en destination spa, har landets stoerste hydrotherapy basseng med masse knapper for bobler og massasjefunksjoner. Det er ogsaa stort innendoersbasseng ved siden av, og et koselig utebasseng med gode solstoler. Naar solen skinner og gjestene befinner seg der, traver servitrisene rundt med gratis is til barna og frukt til de voksne.

Det er allikevel vanskelig aa bli liggende for lenge for det er altfor mye annent aa gjoere. Chewton Glen er omringet av gressplen. Det tar visst 39 timer i uken aa klippe denne plenen. Men plenen blir godt brukt. Det er en 9-hulls golfbane paa hotelltomten, og det er gratis for gjester aa spille der. Det er til og med gratis utlaan av koeller, baller og pegger, og resepsjonistene deler gjerne ut vannflasker for runden.

Hvis man ikke vil ta golfkoellene fatt, kan man heller holde seg til litt putting paa plenen eller slaa et slag croquet. Vi kjoerte en runde med speed croquet hvor det var om aaa gjoere aa bare slaa seg gjennom fortest mulig uten aa vente paa sin tur. En stor suksess. Saerlig interessant for de engelske te-drikkerne paa terrassen.

Paa en stor terrasse foran huset - og croquet plenen - er det nemlig servering hele dagen. Her kan man nyte enkle retter fra barmenyen naar man vil. Det er alt fra burger til krabbe, og husets 27 kokker ser ikke ut til aa ha noe problem med aa sjonglere fancy matlaging i restauranten med mer basic lunsjmat for norske livsnytere.

Alternativt kan man ta en matbit paa stranden. Hotellet pakker visstnok gjerne en piknikkurv for gjester som vil ta den 20 minutter lange turen gjennom skogen til stranden. Men ellers kan de ogsaa ringe aa bestille bord paa Pebble Beach - en annen fin restaurant i omraadet med terrasse med sjoeutsikt.

Det er mer enn nok turer aa legge ut paa i denne delen av England. New Forest omraadet- hvor det ofte er esel, hester og kuer i veiene - er regnet som et av de beste turomraadene i Storbritannia. Hotellet stiller med mountain bikes og Hunter gummistoeveler paa gratis utlaan til gjestene. Forslag til turer blir forklart i det daglige brevet som ligger paa sengen etter kveldens turndown service.

Det er ingen grunn til aa sjekke ut fra Chewton Glen. Den eneste grunnen maa vaere at det er ganske koselig aa faa en ferdig printet veibeskrivelse med kart, en pose med pent innpakkede kaker og vannflasker for bilturen hjem.

- Oekonomisjefen, naar kan vi dra tilbake?
- Hvis vi hadde vunnet ti millioner pund i Lotto, hadde det vaert digg aa dra hit hver helg.

Ingen kommentarer: