onsdag 9. juni 2010

Princeton: En guide til en hyggelig dagstur fra New York


Kl 23. 15: Bare sov. Jeg passer paa.
Kl 00.30: Hva skjedde med aa passe paa?

Det var umulig aa vekke oekonomisjefen. Hodet hang tungt fremover, og de skummelt-utseende menneskene rundt var helt glemt. Men det fine var at det viste seg aa vaere trygt aa sove ved siden av hverandre paa New Jersey nattoget.

Togene fra New York til New Jersey gaar fra Penn Station, og paa bare en time kan man komme seg helt fra Manhattan til universitetsbyen Princeton. Dette er en passende dagstur for folk som har ekstra tid i storbyen, eller bare vil se noe mer av suburbia.

Da vi kom frem til denne delen av suburbia ble vi advart om at det kunne vaere en del rart-kledde folk i den lille byen. Det viste seg aa vaere en underdrivelse.

Universitetet er en sentral del av Princeton. Hovedporten ligger helt inntil handlegaten, og en av byens mest populaere butikker er universitetsbutikken.

Denne helgen var det reunion weekend paa Princeton, og det betydde at det krydde av folk i alle aldere, alle kledd i universitetsfargene sort og orangsj.

Det er ikke bare snakk om gensere. Her var det topp til taa sort/orangsje pensjonister - gjerne med en orangsj blazer over resten av antrekket.

Til tross for at man kunne foele seg blendet av fargekaoset var universitet absolutt verdt aa se. Princeton er ett av de eldste universitetene i USA, kjent som en av skolene i fotballigaen Ivy. Ivy er ogsaa planten som vokser utenpaa flere av bygningene, og dekker deler av noen av hovedbyggene (se bildet).

Utenfor ett av disse byggene stikker det opp en bit av en kanon. I foelge vaar lokale venn ble denne kanonen stadig stjaalet av studenter fra rivalskolen. Siste gang Princeton studentene fikk den med seg tilbake gravde de den ned for aa faa en stopp paa 'konkurransen'.

Men det er ikke bare universitet og historien bak det som gjoer Princeton til et interessant dagstur-sted. Handlegaten er passende for et soett, amerikansk tettsted, mange av boligene rundt, som muligens er vanskelig aa se uten bil, er gigantiske, og en av 'attraksjonene' er huset til matematikeren John Nash, kjent fra filmen A Beautiful Mind.

For oss ble allikevel hoeydepunktet en hjemmelaget pasta servert i utkanten av byen. Eno Terra, en lokal favoritt, ligger i et lite trehus, delvis fredet, ved en manmade innsjoe. Man skulle ikke tro at det var vits aa dra til New Jersey for bra italiensk mat og vin utvalg, men gastro-gruppen bak Eno Terra, som ogsaa eier flere restauranter i omraadet, visste tydeligvis hva de drev med.

Enten saa har vi nemlig litt lite aa snakke om fortiden, eller saa var den pastaen latterlig god for den blir stadig nevnt fortsatt.


Ingen kommentarer: