søndag 6. september 2009

London: Soendagslunsj paa The River Cafe



En graa Maserati staar parkert naermest inngangen. En britisk TV personlighet nyter et glass hvitvin paa et bord like innenfor vinduet. En soeskenflokk paa fire, pyntet opp i matchende roed gensere og bluser, traver gjennom lokalet etter et pent ektepar. 

Klokken er 12.30, og det er tid for soendagslunsj paa The River Cafe i  Hammersmith i London.

Soendagslunsj paa The River Cafe er ikke som en hvilken som helst lunsj. Bordene er stort sett bestilt minst en maaned i forveien. Valet parkeringen er gratis, og antall ansatte er praktisk talt likt antall gjester i perioden mellom 12.15 og 13.00 naar de sakte men sikkert fyller opp bordene. I dag talte vi 30 ansatte. 

Vi stilte opp til vaar 12.15 slot i dag. Alle fortsatt tyggende paa Nycomeds Frisk Pust tyggegummi, som ble pasert rundt i bilen paa vei over for aa bli kvitt hvitloeksaanden fra det libanesiske maaltidet kvelden foer. 

Men det var ikke lenge foer vi fikk dyttet i oss en ny dose hvitloek. Med en stor porsjon stekte kantareller, speck skinke og grillet broed (se bildet) kom den herlige duften fort tilbake. 

Det aapne kjoekkenet paa The River Cafe fikk trillet ut en rekke med enkle, fargerike og vanvittig smakfulle retter. Det er ikke overraskende at det ogsaa er denne restauranten som har produsert flere uber-kjente navn i kokke-verdenen. 

Paa 1990-tallet ble det laget en dokumentarfilm om The River Cafe, og Jamie Oliver, som jobbet paa kjoekkenet her i tre aar, ble da oppdaget. Det var nettopp her han fikk sitt store gjennomslag. Han hadde vaert i trening hos kokkene Rose Gray og Ruth Rogers - damene som aapnet restauranten i 1987, og ogsaa staar bak de verdenskjente kokeboekene med samme navn som restauranten. 

Men det er ikke bare Jamie som er kjent fra sin River Cafe karriere. Alex Bloomfield, naa kokk paa Michelin-stjerne gastropub The Spotted Pig i New York, er ogsaa tidligere River Cafe kokk.
 
Med andre ord - The River Cafe er naermeste en institusjon for Londons food scene. Og det er ikke overraskende at Londons Maserati-crowd er del av den lojale kundebasen. Her er det snakk om ferske varer, orignale menyer og italiensk matkunst. Alt servert i et stilig 'fabrikk'-lokale langs elven. Man gaar hjem med foelelsen av at den Michelin-stjernen var latterlig vel-fortjent. 






Ingen kommentarer: