søndag 20. september 2009

Goodwood: Briter paa britisk sett









I begynnelsen av juni fyller nordmenn aarlig opp en rekke fly til London med diverse hattebokser. Det er tid for hesteveddeloep paa Ascot.

Men i midten av september ser man ingen spesiell paagang av hatte-turister til britenes hovedstad. Dette til tross for at det denne helgen er et vel saa viktig engelsk arrangement i den sosiale kalenderen. Det er nettopp naa den britiske privatfly-eliten suser ned til Chichester i anledning veteranbilracet Goodwood Revival.

Denne helgen venter motorbanen Goodwood 120,000 gjester kledd i kostymer fra 1950 og 1960-tallet. Poenget er at man stiller opp for aa feire motorsporten - men det er ogsaa et stort antall besoekende som er hakket mer opptatt av aa surfe rundt paa omraadet i svaere antikke smykker fra Butler & Wilson, pels-keper og underlige hattekreasjoner. 

Kostymet er faktisk en sentral del av hele arrangementet. Britene tar det fryktelig serioest. Saa serioest at mobiltelefoner er forbudt der denne helgen. 

Kostyme-utleie butikkene bygger opp egne seksjoner i forkant, og selv et lite utleie firma paa landet hadde 40 Goodwood-antrekk paa utlaan. 

Mennene stiller i alt fra ulldresser til militaer og mekanikeruniformer. Damene stiller i sloer-hatter og clutch-vesker eller blomsterkjoler og fargerike solbriller. Det er en egen nettside for 'Getting the Look', og ingen slipper unna. Selv ikke pressefotografene kommer uten kostyme. 

Og arrangements-komiteen gjoer ogsaa sitt. Paa omraadet rundt banene er det 1950-talls karuseller, smaa hus i riktig stil, boder med gamle saker og alle ansatte er i kostyme. 

Men det viktigste er selvfoelgelig de fargerike, luksus veteranbilene. Alle er spesielle og i topp form. En Aston Martin var i saa bra form at verdien av bilen var satt til over 120 millioner kroner. Tony Dron, den eldre britisk racerbilsjaafoeren som kjoerte bilen, sa at det ikke var noe poeng aa kraesje paa banen akkurat.

Det er derfor en fordel at det er britene som satser stort paa denne typen arrangement. De hoeflige sjaafoerene foek av gaarde rundt banene, mange i poelse-form biler, men holdt armen opp for aa gi tegn for at konkurrenten kunne kjoere forbi.

Alt er fryktelig sivilisert i Storbritannia. Selv en 80-aar gammel helt, Sir Stirling Moss, ble sendt rundt i poelse-bilen sin, og smilte og vinket til publikum der han satt. 

Men publikum hadde enda stoerre grunn til aa smile. Det var nemlig paa andre siden av gjerdet det floet av det eneste som ikke var gammelt - champagne.

Isboetter med flere flasker gul enke er muligens ikke typisk 50-talls rekvisita. Men selv britene har skjoent at det ikke er vits aa dra epoke-fokus saa langt. 



Ingen kommentarer: