mandag 27. juli 2009

Cinque Terre: UNESCO-sjarm paa sitt beste








Etter ti dager i Sandefjord og en og en halv baattur er det ikke morsomt aa vaere ferdig med ferien. 

Men det er det nordmenn har skjoent. Alle har en 'plan B' - noe aa glede seg til paa hoesten. 

For noen er det middelhavs-cruise som staar paa programmet, og med hektiske ruter gjelder det aa forhaandsbestille utflukter og passe paa at man ikke gaar glipp av noe. 

I Genoa, en av de populaere cruise-havnene i Italia, er det Riviera Levante man boer faa med seg. Cruise-selskapene har gjerne flere mulige utflukter til kyststripen mellom Pisa og Genoa. 

En av mulighetene er ofte det UNESCO bevarte omraadet Cinque Terre - de fem land. De fem land er fem, smaa, fargerike tettsteder, som man lett kan utforske paa en dagstur. Riomaggiore, lengst syd, er regnet som mest livlig og stedet er kjent for sitt bra utvalg av fiskerestauranter. 

Fra Riomaggiore kan man ta kjaerlighetsveien, en 1km gangvei langs vannet, over til Manarola. I Manarola ligger folk nesten oppaa hverandre og soler seg paa en liten betong plass i vannkanten, som ser ut til aa vaere beregnet for aa dra opp baater. 

Blir man lei lille Manarola, kan man traske 4km videre til Corniglia, den eneste av de fem stedene som ikke har en havn og ligger et stykke fra vannet. Det er visstnok ikke saa mange som legger ut paa  gangturen fra Manarola til Corniglia i solsteken i juli, men guidene hevdet det var mer doable paa hoesten og forsommeren. 

Alternativet er aa hoppe over Corniglia og ta sjoeveien. Det gaar nemlig baater mellom de fire andre stedene. Vernazza (se sol-bildet), nord for Corniglia, er regnet som den vakreste av Cinque Terre stedene - det er nok den mest pitoreske og mest billedskjoenne. Til hoeyre for der baaten legger til sitter folk naermest og spiser ut paa klippene. En blaa og hvit-malt restaurant 'henger' over vannet og under ligger folk og soler seg paa svaberget. 

For aa finne sandstrand maa man nemlig til Monterosso, den stoerste av byene. I Monterosso er det en haug av solseng-utleiere og den lange stripen er full av folk om sommeren. Det er ogsaa her man finner omraadets eneste fire-stjerners hotell, Hotel Porto Roca, som ligger opp en bakke paa hoeyre side av tettstedet - rett under noen av de kjente terassene med vindruer.

Det er disse vindruene som staar bak den ofte rimelige vinene paa restaurant-menyene. Naar man leser Cinque Terre paa menyen er det nemlig ikke en daarlig suvenir de proever aa selge. Det er en kald flaske som kan gi en fruktbar slutt paa dagens opplevelser. 





Ingen kommentarer: