torsdag 26. juli 2012

London: En guide for gravide i storbyen

Jeg leste akkurat en artikkel om at kommende moedre har mye aa tenke paa, som for eksempel babynavn og legetimer. For kommende moedre i London er dette bare begynnelsen. Det er akkurat som det er en egen, massiv liste av ting aa tenke paa her borte. Det er paa det stadiet at jeg naa nesten lurer paa hvordan jeg rakk aa kombinere babyplanlegging med fulltidsjobb.

Det aa faa en baby her innebaerer ikke bare aa bestemme seg for et navn, ta en omvisning paa sykehuset og kjoepe inn vogn og bilsete. I tillegg til alle de vanlige forberedelsene er det her om aa gjoere aa:

1. Registrere seg med lege hvis man skal gaa privat
Vi har valgt obstetrician-led care paa Kensington Wing paa Chelsea & Westminster. Chelsea & Westminster er et offentlig sykehus med en private foedeavdeling, og privat kan man velge mellom aa bli fulgt opp av en jordmor eller en lege under graviditeten. Vi har sett samme lege hele tiden, og vi har vaert kjempe fornoeyd med oppfoelgingen. Jeg har kommunisert med legen min paa email, sms og mobil naar jeg har hatt behov for aa stille spoersmaal mellom timene. Legen er ogsaa del av hoey-risiko teamet paa den offentlige delen av sykehuset.

2. Finne barnehage og sette seg paa venteliste 
Mange barnehager anbefaler gravide aa soeke saa fort som mulig, saa selv om man kan foele seg hysterisk ved aa kontakte barnehagen naar man bare er noen maaneder paa vei, er dette ikke uvanlig i London. Gravide blir tilbudt omvisning paa barnehagene, og hvis man finner en man liker, kan man registrere seg ved aa fylle inn et skjema og betale en avgift paa opptil 150 pund. En av de populaere barnehagegruppene heter Poppins Nurseries.

3. Bestille maternity nurse til etter babyen er foedt 
Det er veldig vanlig aa faa hjelp av en maternity nurse i alt fra noen uker til flere maaneder. En maternity nurse kan enten komme paa dagtid paa ukedager eller bo hos familien i 5-6 dager i uken. Noen velger aa ha en maternity nurse helt i starten for aa faa hjelp til stell av den nyfoedte, mens andre vil heller ha en maternity nurse etter rundt 4 uker naar babyen veier nok til at man kan begynne aa etablere soevnrutiner. Hvis man ikke har noen venner som kan anbefale en bra maternity nurse, kan man bruke et byraa. Tinies er et av byraaene i London som kan hjelpe til med aa finne en passende maternity nurse, og en maternity nurse vi snakket med anbefalte selv dette byraaet, men vi brukte selv ikke byraa. En maternity nurse koster rundt 150 pund dagen, og det er ikke noedvendigvis dyrere aa ha en boende enn en som kommer paa dagtid.

4. Melde seg paa babykurs
I England faar man ikke barselsgruppe paa helsestasjonen etter foedselen slik man gjoer i Norge. For aa faa en mammagruppe maa man heller melde seg paa et kurs for kommende foreldre i omraadet der man bor, og parene i disse gruppene blir oppfordret til aa moetes jevnlig etter foedselen. De mest vanlige kursene arrangeres av foreningen NCT, men det er ogsaa en rekke private selskaper som arrangerer lignende kurs og de jobber ofte med de private sykehusene. Vi valgte aa gaa paa kurs i regi av New Baby Company som samarbeider med Kensington Wing. Det kan loenne seg aa melde seg paa kurs naar man er rundt 4 maaneder paa vei, og mange kurs begynner rundt uke 28. Vaart kurs varte i syv uker, og enkelte kvelder var det bare for damer, og andre ganger var mennene ogsaa med. Det har vaert utrolig goey aa laere masse om babyer naa foer foedselen, og vi har ogsaa moett mange andre hyggelig par, som vi sikkert kommer til aa se mye fremover.

5. Bestille time for babyshopping
Naar man er rundt 5-6 maaneder paa vei kan man ha en time med en babyshopping konsulent i et av byens store baby showroom. BabyList i Parsons Green og Baby Concierge ved Angel hjelper kommende foreldre med aa handle inn alt til babyen, sykehusbagen og barnerommet. Les mer om dette HER.

6. Skaffe skoleregistreringsskjemaer 
Hvis man er interessert i privatskolegang, er det anbefalt aa registrere barnet paa de aktuelle skolene like etter foedselen. Mange har skjemaene klare og sender de inn saa snart babyen er foedt. Enkelte skoler har disse skjemaene lett tilgjengelig paa nettsidene, mens andre maa man ringe eller moete opp for aa kunne registrere seg. Det koster gjerne mellom 50 og 125 pund aa registrere seg paa en skole. Det aa registrere seg gjoer absolutt ikke at man har rett til skoleplass, men man blir gjerne invitert paa intervju aaret foer barnet skal begynne paa skolen. Ettersom det er vanskelig aa komme inn paa mange av disse skolene, velger de fleste aa registrere seg paa flere skoler.

7. Bestille stamcellelagring
Det blir mer og mer vanlig aa spare paa stamceller fra navlestrengen til nyfoedte, og dette ble naa ogsaa dekket paa babykurset vi gikk paa. Det er en rekke firmaer som tilbyr lagring av stamceller, og de selger det gjerne nesten som en form for familieforsikring, som kan brukes hvis babyen faar en sykdom som kan behandles med stamceller. Det koster rundt 2000 pund hvis man vil lagre baade celler fra navlestrengsblodet og vevet i over 20 aar. Vi ble anbefalt selskapet Smart Cells av flere andre kjente, og vi har naa et stamcell collection kit liggende klart hjemme med alt vi skal ha med til sykehuset.

8. Gaa paa omvisning paa familie- og babyklubber 
Det er flere private medlemsklubber for familier i London, og disse klubbene har gjerne servering og diverse aktiviteter. Noen har ogsaa treningsmuligheter for foreldre, svoemmebasseng, spa eller barnepass. Det kan loenne seg aa bestille timer for omvisning hvis man er interessert i denne typen klubber fordi det ikke alltid bare er aa melde seg inn naar det passer - ogsaa babyklubber har ventelister. En av de populaere klubbene heter Cupcake Mum, men vaar favoritt hittil er Purple Dragon, som aapnet i fjor og er super toeff inn. Da vi gikk derfra var det foerste oekonomisjefen sa: "Jeg haaper disse barna skjoenner hvor heldige de er."

9. Finne treningsmuligheter tilpasset gravide
Det er mye fokus paa pilates og yoga for gravide i London, og det er viktig aa finne instruktoerer som har erfaring med aa trene gravide. Paa Triyoga i Chelsea har de gravidyogatimer daglig, og jeg har blitt anbefalt disse timene av andre gravide, men jeg har ikke vaert der ennaa selv. Alternativt kan man bestille privattimer, og jeg har naa begynt med hjemmepilates gjennom selskapet Jelly Belly. Instruktoeren kommer hjem til meg en gang i uken, og jeg slipper aa stresse av gaarde til noe treningssenter for aa gjoere oevelsene. Helt genialt opplegg. Selskapet spesialiserer seg i pilates foer og etter graviditet - og spesielt kunder som vil komme i form etter keisersnitt.


10. Melde seg paa foerstehjelpskurs for babyer
Mange selskaper i London tilbyr ogsaa foerstehjelpskurs egnet for kommende foreldre, og denne typen kurs er ogsaa populaere aa gaa paa. De varer gjerne en kveld, og det vi gikk paa, ogsaa i regi av New Baby Company, dekket blant annent feber, hjernehinnebetennelse, allergi, munn-til-munn, fremmedlegmer i nese og oerer og foerstehjelpsutstyr man boer ha i huset foer babyen kommer.  


11. Booke bord paa restauranter
Ikke undervurder hvor lang tid det kan ta aa faa bord paa noen av byens beste restauranter, og foer babyen kommer er det mange par som proever aa komme seg innom restauranter de alltid har hatt lyst til aa gaa paa. I kveld er det Pollen Street Social som gjelder for oss. 

12. Bestille gravidmassasje 
Mens man jobber seg gjennom listen og proever aa rekke alt, kan det vaere toeft aa huske aa slappe av. Det er da man trenger gravidmassasje. En av de kjente gravidmassoerene i byen heter Lisa Barnwell, og hun tilbyr hjemmemassasje. Hvis man bestiller timer separat, koster det litt over 100 pund per time. Jeg har foreloepig bare vaert paa gravidmassasje paa vaar favoritt spa i The Cotswolds - Hay Barn Spa paa Daylesford Organic. Der masserer de gravide med grapeseed oil, men jeg har hatt med meg mandel olje etter aa ha faatt det anbefalt. En annen populaer behandling for gravide i London er akupunktur, og det er vanlig aa gaa til akupunktoer for kvalme eller andre vanlige gravidplager. Emma Cannon er en av de kjente i dette miljoet, og jeg var hos Emma en del i begynnelsen av graviditeten.

I tillegg til alt dette er det mange gravide i London som bestiller fotograf for aa ta bilder av babyen paa sykehuset, og ellers er det ogsaa vanlig aa lete etter praktikant eller dagmamma hvis man har tenkt seg mer hjelp etter maternity nursen har dratt.

Andre gravide vi kjenner har ogsaa engasjert interioerarkitekt for aa designe babyrommet, og noen bruker ogsaa en maternity consultant i to timer foer foedselen for aa sjekke at man har alt det essensielle og at utstyret er praktisk plassert rundt i hjemmet.

Kan man bli mer forberedt?


2 kommentarer:

Anonym sa...

lager du en guide til fine klesbutikker for baby i london ?

Tine Cecilie Farstad sa...

Hei

Takk for tipset. Her finner du en oversikt: http://www.reisesjefen.com/2012/08/london-de-beste-barneklesbutikkene.html

Tine