onsdag 15. april 2009

En annerledes sommerferie




Det er en tid paa aaret mange nordmenn leser Se & Hoer fra perm til perm, blir ferdig med boken som har ligget paa nattbordet en maaned og faar med seg mer enn overskriften av avisartiklene. Det er paaske. 

Dagbladet hadde denne paasken flesket til med en stor reiseartikkel "50 tips for droemmeferien" hvor reisejournalister anbefalte reisemaal for ulike turister: Familieturisten,  Romatikeren, Storbygjesten, Oppdageren, Solbaderen og Bilturisten. 

Til tross for at journalistene hadde en del gode forslag, var det fortsatt litt charter-feber stil over et par av turene, saa her kommer noen flere tips til de som har begynt aa planlegge sommerferien:

Familieturisten:
Cruise i Karibien (best paa for-sommeren)
Fly til Miami og velg en av de nyeste skipene til Royal Caribbean Cruise Lines (se bildet). Oest Karibien blir ofte sett paa som de oeyene med flottest strender, saa se etter ruter som gaar innom US Virgin Islands og St Maarten for hvite strender og soete byer. Puerto Rico er best for Polo entusiaster ettersom noen av klaerne lages her og fabrikkutsalget ligger midt i gamlebyen. Paa baaten er det fullt barneprogram for ulike aldere og muligheter for aa samle 'leke-penger' paa barne og sportsaktiviteter, som gjoer det hele ekstra motiverende. Mat og noe drikke er inkludert, saa det er lett aa budsjettere for reisen.

Romantikeren:
Capri
Fly til Napoli og ta fergen ut til en av middelhavets mest sjarmerende oeyer. Med bratte klipper og luksus butikker er dette kanskje ikke stedet for familier, men en perle for romantiske ferier med tette Kodak moments. Capri by er best for liv og utebord paa hyggelig plasser og i trange gater, mens Anacapri er noe mindre, men byr paa de beste utsiktene - saerlig fra Axel Munthe's kjente hage - og eksklusive hoteller som Capri Palace. 

Storbygjesten:
Hong Kong
Med mye konkurranse paa London-Hong Kong ruten er det gode muligheter for aa faa knall-priser paa denne 13 timers flyturen til oestens svar paa New York. Opplev alt fra colonial-style afternoon tea paa Peninsula til tettpakket nattmarked i Temple Street. Bo paa trendy boutique hoteller som LKF hotell - midt i bakkene i expat/bar distriktet Lan Kwai Fong - eller store, landmark hoteller som Mandarin Oriental. Det er ogsaa verdt aa faa med seg standard attraksjoner som solnedgang-titting fra The Peak og Harbour Cruise for aa se lysshowet, men ikke glem aa ta turen innom pandaene (se bildet) i Ocean Park like utenfor byen. 

Oppdageren:
St John
Den minste av de tre oeyene som regnes som US Virgin Islands - St John - er praktisk talt bare en stor nasjonal park og en miniatyrisk by som boer utforskes. Med traer og planter i sterke groennfarger som gaar helt ned til de smale hvite strendene er dette stedet aa dra for de som vil reise til vel-bevarte oeyer. Selv om kjente Trunk Bay, som er regnet som en av verdens vakreste strender, er full av cruise-gjester fra nabooeya i cruise sesongen, er det fortsatt spennende med strandens 'underwater snorkeling trail' hvor man svoemmer til ulike boyer og kan lese om livet under vann. 

Solbaderen:
Bermuda
Denne nydelige oeya med vennlige mennesker og pastell-fargede hus ligger utenfor North Carolina og er under 7 timer fra London. Bermuda er et straalende feriemaal hele aaret, men de lokale bader gjerne ikke foer 1. mai, saa det anbefales aa reise fra mai og utover. Med rosa strender og turkis-farget vann, ser hver vik rimelig eksotisk ut, men Elbow Beach og Horseshoe Bay er noen av favorittene. Etter en snorkel-tur eller runde golf paa Belmont Hills, er det Front Street i Hamilton som gjelder - en oel og en burger paa terassen til Flanagan's er akkurat det man trenger.

Bilturisten:
England
Med en svak pundkurs er England det perfekte stedet aa dra for nordmenn, saa istedet for aa bli vaerende i Norge, er det bare aa kjoere ned til Kristiansand og ta fergen over til Harwich eller fly over dammen og leie en toeff veteranbil fra The Open Road. Kjoer innom gastro-tettstedet Bray - book naa for sommerlunsj og kjendis-spotting paa tre-stjerners Michelin restaurantene The Waterside Inn eller Fat Duck. Overnatt et sted langs Thamsen, som The Miller of Mansfield (se bildet), og reis videre neste dag til The Cotswolds for Kate Moss-stil puber, 'thatched cottages' og flott natur. Veteranbilen kommer til aa passe bra inn paa parkeringsplassen til Farmshop, Daylesford.

Ingen kommentarer: